Med nebo cukr?

Med je směs cukrů, vody, a dalších složek. Složení medu závisí nejvíc na směsi květů navštívených včelami, které med produkovaly. Liší se dle lokality či sezóny.

Sacharózu musí tělo nejprve rozštěpit na glukózu a fruktózu, aby mohla být využita k výživě buněk. Ke štěpení sacharózy tělo spotřebovává vitamín B, vápník, hořčík a další látky – je potřeba je doplnit.

Celý objem řepného cukru musí projít játry, kde se štěpí na jednodušší a tudíž vstřebatelné cukry. Tento proces nejen velice zatěžuje lidské tělo, ale ochuzuje ho o minerální látky.

Med Cukr
  • Med je zdrojem energie
  • Med je snadno stravitelný
  • Med posiluje imunitu
  • Med napomáhá při léčení chorob
  • Med je vždy ekologicky čistý(včela jej zbavuje nečistot, pesticidů, atd)
  • Slazení medem je přirozené
  • Cukr je zdrojem obezity
  • Cukr je těžko stravitelný
  • Cukr vyvolává onemocnění
  • Cukr celkově zhoršuje zdravotní stav člověka
  • Cukr může být znečištěný(období pěstování a zpracování řepy)
  • Slazení cukrem je nepřirozené