8. února 2024
Včelí produkty, jako jsou med, propolis, mateří kašička a pyl, jsou ceněny nejen pro svou jedinečnou chuť, ale i pro řadu zdravotních přínosů, které nabízejí. Tyto přírodní substancě mají bohatou historii využití v lidové medicíně […]
7. února 2024
Jakožto včelař jsem často oslovován zájemci o med, zda nemám k prodeji kromě medu, také propolisovou mast. Bohužel já sám masti nepřipravuji, proto zájemcům v tomto nemůžu posloužit. Otestoval jsem však „na vlastní kůži“ komerční produkt a […]
8. února 2023
Včelaření v pravěku a starověku První známé důkazy o včelaření pocházejí z paleolitu, když lidé začali sbírat med z divokých včelích úlů. Archeologické nálezy, jako jsou pravěké kresby a vyobrazení, naznačují, že lov medu byl […]
8. února 2023
Co vše je možno od včel získat? Med: Med je sladká látka produkovaná včelami z nektaru květů nebo medovice. Včely sbírají nektar pomocí svých sosáků a ukládají ho do svých medníků. Poté pomocí enzymů přeměňují […]
27. listopadu 2020
Postup přípravy pečené kachny na medu: Dobře omytou kachnu pečlivě osušíme a zevnitř i z venku dobře osolíme a okmínujeme. Vložíme prsíčky nahoru do suchého pekáče, potřeme medem, přidáme víno a přikryjeme pokličkou. Kachnu na […]
27. listopadu 2020
Postup přípravy medových perníčků Med, cukr, máslo a žloutky promícháme. Přidáme mléko, sodu a veškeré koření. Opět promícháme a přidáme mouku a ušlehaný sníh z bílků. Zapracujeme do bochníku těsta. Ten pak dáme do moukou […]
6. listopadu 2020
Med je přírodní sladidlo, které je známé svými léčivými vlastnostmi. Ale je bezpečné ho konzumovat během těhotenství? Tento článek se pokusí odpovědět na tuto otázku a poskytnout vám více informací o výhodách a potenciálních rizicích […]
30. října 2020
Každý pravý med jednoho dne zkrystalizuje. Vyjímkou v českých podmínkách může být snad pouze med akátový. Pokud vám nevyhovuje med zkrystalizovaný (je třeba zkrystalizovaný med vyškrabat hrubou silou ze sklenice), můžete ho opět znovu ztekutit […]
26. října 2017
Vznik medu je složitý proces (jakož i ostatních včelích produktů) je vytvářen vzájemnou dělbou práce všech včel jako celku, tím se včelí produkty liší např. od mléka, které pochází od jedince a je produktem mléčné […]
26. října 2017
Hlavní rozdíly mezi medem a cukrem jsou uvedeny v následujícím přehledu: CUKR MED Převažuje v něm pouze jedna látka. Obsahuje stovky různých látek. Původ z jedné rostliny (cukrová řepa, nebo cukrová třtina). Původ z mnoha rostlin Disacharid sacharózu (C12H22O11) […]