Trubec

Trubci jsou samci včely medonosné a jejich jediným biologickým úkolem je oplodnění nové matky. Vyvíjejí se z neoplozených vajíček procesem parthenogeneze – matka do trubčích buněk neklade oplozená, nýbrž neoplozenou spermii. Trubci jsou tedy haploidní, mají jen jednu sadu chromozomů.

Tělo trubce je výrazně robustnější než tělo dělnice – jsou větší, chlupatější a mají nápadně velké složené oči, které se téměř dotýkají na temeni hlavy. Tato adaptace jim usnadňuje vyhledávání matek při snubním letu. Trubci nemají žihadlo, voskové žlázy ani medový váček – jsou zcela závislí na dělnicích, které je krmí.

Na jaře a v létě včelstvo trubce trpělivě živí, protože jsou potenciálními přenašeči genetické informace. Před zimou je však dělnice vyženou z úlu – trubci uhynou chladem a hladem. Ke snubnímu letu přilétají na shromaždiště trubců (specifická místa v krajině), kde soutěží o matku. Průměrný věk trubce je několik týdnů; ti, kteří se spáří, okamžitě hynou.