Medové koleno na pivě – 3 recepty

Koleno na pivě je tradiční český pokrm, který se skládá z vepřového kolena pečeného v pivu. Jedná se o syté a chutné jídlo, které se obvykle podává s chlebem, křenem a hořčicí.

Něco málo o historii tohoto jídla:

Původ kolena na pivě není zcela jasný, ale pravděpodobně se jedná o starobylý pokrm, který se v Česku podával už od středověku. V té době bylo pivo běžným nápojem a používalo se i při vaření. Koleno na pivě se tak stalo oblíbeným jídlem chudých i bohatých.

Výživová hodnota kolena na pivě s medem:

Koleno na pivě je kalorické a tučné jídlo. Obsahuje však také bílkoviny a železo. Množství tuku v kolenu na pivě lze snížit tím, že se před pečením odstraní kůže.

Zdravotní rizika:

Koleno na pivě je kalorické a tučné jídlo, proto by se mělo konzumovat s mírou. Lidé s nadváhou, obezitou nebo srdečními chorobami by se měli konzumaci kolena na pivě vyhýbat.

Klasické medové koleno na pivě

Ingredience pro pečené koleno na medu:

  • 1 vepřové koleno (cca 2 kg)
  • 1 l světlého nebo tmavého piva
  • 2 lžíce medu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • Sůl

Postup přípravy kolena na medu:

  1. Koleno omyjeme a osušíme.
  2. V míse smícháme med, prolisovaný česnek, kmín, sůl a pepř. Touto směsí potřeme koleno ze všech stran.
  3. Do pekáče nalijeme pivo, přidáme bobkový list a nové koření.
  4. Do pekáče vložíme koleno a podlijeme ho pivem.
  5. Pekáč zakryjeme alobalem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 2 hodiny.
  6. Poté alobal sundáme a koleno dopečeme dozlatova, cca 30 minut.
  7. Během pečení koleno podléváme pivem a výpekem.

Medové koleno na pivě s karamelizovanou cibulí

Ingredience pro medové koleno na pivě:

  • 1 vepřové koleno (cca 2 kg)
  • 1 l tmavého piva
  • 2 lžíce medu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • Sůl
  • 2 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru

Postup:

  1. Koleno omyjeme a osušíme.
  2. V míse smícháme med, prolisovaný česnek, kmín, sůl a pepř. Touto směsí potřeme koleno ze všech stran.
  3. Do pekáče nalijeme pivo, přidáme bobkový list a nové koření.
  4. Do pekáče vložíme koleno a podlijeme ho pivem.
  5. Pekáč zakryjeme alobalem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 2 hodiny.
  6. Mezitím cibuli nakrájíme na tenké plátky a na oleji ji osmahneme dozlatova.
  7. Ke konci smažení přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat.
  8. Karamelizovanou cibulí posypeme koleno a dopečeme dozlatova, cca 30 minut.
  9. Během pečení koleno podléváme pivem a výpekem.

Medové koleno na pivě s chlebem a křenem

Ingredience pro koleno na medu:

  • 1 vepřové koleno (cca 2 kg)
  • 1 l tmavého piva
  • 2 lžíce medu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • Sůl
  • 1 bochník chleba
  • 1 kelímek křenu

Postup:

  1. Koleno omyjeme a osušíme.
  2. V míse smícháme med, prolisovaný česnek, kmín, sůl a pepř. Touto směsí potřeme koleno ze všech stran.
  3. Do pekáče nalijeme pivo, přidáme bobkový list a nové koření.
  4. Do pekáče vložíme koleno a podlijeme ho pivem.
  5. Pekáč zakryjeme alobalem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 2 hodiny.
  6. Po 2 hodinách alobal sundáme a koleno dopečeme dozlatova, cca 30 minut.
  7. Během pečení koleno podléváme pivem a výpekem.
  8. Chleba nakrájíme na plátky a opečeme v troubě.
  9. Koleno podáváme s chlebem a křenem.

Tip:

  • Do pekáče ke kolenu můžeme přidat i další zeleninu, například cibuli, mrkev a celer.
  • Pokud chceme mít koleno ještě více křupavé, můžeme ho před dopečením na 10 minut zapnout gril.
  • Med dodává kolenu krásnou barvu a sladkou chuť. Množství medu můžeme upravit podle chuti.
  • Křenem můžeme koleno potřít jen zlehka, nebo ho můžeme smíchat s majonézou nebo jogurtem.

Dobrou chuť!